Välkommen som hyresgäst hos Hedern Fastigheter. Vi hoppas att du ska trivas i din nya lägenhet!
Flytta in
Här följer några tips som kan vara bra att tänka på i samband med flytten:
Flyttanmälan
En flyttanmälan gör du hos Skatteverket, genom att meddela din nya folkbokföringsadress. Vill du göra eftersändning på post, gör man det hos Svensk adressändring mot en avgift.
Hemförsäkring
Om du skulle drabbas av en olycka i lägenheten/fastigheten, tex en vattenskada eller brand, är det mycket viktigt att du har en hemförsäkring. Hemförsäkringen kan hjälpa dig att få ekonomisk ersättning eller ev. annat boende om det är så att du ej kan bo i din lägenhet.
Elavtal
Kom ihåg att skaffa elnätsavtal till din nya bostad.
Hyresavisering
Hyresavisering görs kvartalsvis och som boende i lägenhet får du tre avier per tillfälle om du inte har valt autogiro eller e-faktura.
Hyresgästhandbok
Flytta ut
Här följer några tips som kan vara bra att tänka på i samband med flytten:
Uppsägning
Uppsägning ska ske skriftligt, via mail, baksidan av kontraktet eller ett vanligt papper. Uppsägningstiden är tre månader och räknas från näst kommande månadsskifte.
Visning av lägenhet
Under uppsägningstiden är du skyldig att tillse att nya hyresgäster ges tillfälle att titta på lägenheten.
Besiktning och avflyttning
Lägenheten besiktas på avflyttningsdagen. Vid besiktningstillfället ska lägenheten var tömd och välstädad. Vid avflyttningsbesiktningen lämnas nycklar/taggar/kort till lägenheten åter. Senast kl 12.00 på avflyttningsdagen måste du lämnat lägenheten. Om dagen infaller på en lördag, söndag eller annan helgdag får du flytta in första vardagen därefter.
Flyttstädning
Använd gärna vår checklista för flyttstädning så att du inte missar något. Om städningen inte godkänns vid besiktningen kan du få betala för att ett städbolag städar. Tips! Castor Plus kan lämna offert på städning av bostad, telefon: 060-12 80 00.
Kom i håg
Kom ihåg att meddela Skatteverket ny folkbokföringsadress, att säga upp din hemförsäkring för lägenheten och att säga upp ditt elavtal och bredbandsavtal.
Hyresgästens ansvar
Vi samlat bra och nyttig information till dig som är bostadshyresgäst hos oss på Hedern Fastigheter
Byte av batteri i brandvarnare
I varje lägenhet har vi brandvarnare. Det är du själv som ska underhålla brandvarnaren och kontrollera så att batteriet fungerar. Om brandvarnaren piper då och då utan anledning är det dags för batteribyte.
Byte av lysrör
Byte av glödlampor, lysrör samt glimtändare fixar du själv. När lysrören börjar blinka är det dags att byta lysrör. Det är viktigt att byta lysrören och glimtändarna samtidigt, då kommer lysrören att hålla i många år framöver.
Tänk också på att lysrör och andra lågenergilampor innehåller kvicksilver och räknas som farligt avfall, hantera de därför alltid med försiktighet och lämna förbrukade lysrör till återvinning.
Byte av säkring
Skruva ut propphuven med den trasiga proppen ur el-centralen. Oftast så har den lilla färgade brickan lossnat för att indikera vilken säkring som har löst. Ta ur den trasiga proppen ur propphuven och sätt dit en ny propp med rätt ampere.
El- och vatteninstallationer
Installationer av el- eller vatten måste göras av behörig person, kontakta därför alltid oss om ni önskar installera tex. disk- eller tvättmaskin.
Förråd
Du bör inte förvara ömtåligt eller stöldbegärlig egendom i ditt förråd. Tänk på att inte ställa kartonger eller andra ömtåliga saker direkt på golvet pga. markfukt. Man får inte heller förvara brand- eller miljöfarliga saker i förrådet. Införskaffa ett hänglås så att du kan låsa ditt förråd.
Frosta av frysen
Stäng av frysen och låt dörren stå öppen. Lägg en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om det går skjuta den lite under. Om det finns ett avrinningsrör på frysen för att vattnet ska rinna ut så dra ut den. Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen. Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen. Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner. Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort. Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.
Rensa kylens avrinningsrör
Rinner det vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp? Då beror det troligen på att avrinningsröret är tilltäppt, eller så sitter hyllorna fel. På några minuter löser du det hela själv.
I kylskåpets botten finns ett hål där vattnet ska kunna rinna ut. Vattnet rinner sedan ner till en liten skål som sitter ovanför kompressorn. Värmen som uppstår när kompressorn arbetar räcker för att vattnet ska förångas, så kylskåpet tar med andra ord hand om kondensvattnet. Men om smuts fastnar i det lilla avrinningshålet söker sig vattnet andra vägar. Kontrollera att det inte har hamnat smuts i det lilla avrinningshålet varje gång som du rengör kylskåpet. Placera hyllorna rätt och stapla inte mat mot väggen.
Ett annat vanligt fel är att hyllorna inte sitter rätt. Kondensvattnet måste ha fri väg utmed den bakre väggen. Därför ska hyllorna inte sitta hela vägen in. Stapla inte matvaror ovanpå varandra mot väggen där kylplattan sitter. Då hamnar kondensvattnet på hyllplanet istället.
Parabol och tv-antenn
Parabolantenner och likande får inte sättas upp på fastigheten.
Rengöring av kakel
Rengör kakel och klinker i badrummet regelbundet. Då slipper du mögel som kan börja växa i rester av smuts och tvål. Tips är att använda 24% ättika som du därefter lägger på beläggningen. Låt det verka i någon timme och använd sedan en tandborste eller en trasa och gnugga rent.
Rengöring av köksfläkt
Köksfläkten blir snabbt flottig och smutsig om man lagar mat där hemma. Men tyvärr glöms rengöring av köksfläktens filter lätt och ofta bort.
Koka upp vatten i en kastrull med bikarbonat och ättika och lägg ner filtret i kastrullen. Låt stå i några minuter, skölj med rent vatten och borsta försiktigt filtret med en borste. Om filtret inte går ner i kastrullen, lägg det i en djup plåt och häll över den varma vattenblandningen och låt stå så i några minuter. Det går också bra att diska det i diskmaskinen.
Rengöring av spishäll
Det är viktigt att du rengör hällen regelbundet. Det finns speciella medel för just spishällar att köpa i vanliga matvarubutiker. Man kan också använda sig av en skrapa men viktigt att man är försiktig så att det inte blir repor.
Här kommer lite tips på andra metoder som underlättar vid rengöring av spishäll:
Rengöring med bikarbonat:
Fukta två kökshanddukar med varmt vatten och lite diskmedel. Pudra sedan spishällen med bikarbonat. Lägg på handdukarna och låt ligga i en kvart och torka sedan av spishällen. Det är just kombinationen av varmt vatten, diskmedel och bikarbonat som löser upp fastbrända matrester och gör dem enkla att torka bort.
Rengöring med vinäger och bakpulver:
Strö bakpulver över hela din spis, spraya sedan lite vinäger över den. Låt det sitta i ca 15 minuter, sedan är det bara att torka av den med en våt trasa.
Rengöring av ugnen
En riktig mirakelkur är att blanda en halv kopp bikarbonat med några skedar vatten till en trögflytande smet. Smeta in ugnens ytor och låt stå över natten. Nästa dag kan du torka bort bikarbonatet med en fuktad trasa eller tvättsvamp.
Diska glaset i ugnsluckan:
Beroende på ugnsmodell kan du ibland skruva loss glasrutan i ugnsluckan och diska separat. Om det inte går får du helt enkelt ställa dig på knä och diska rutan där den sitter. Använd helst inte fönsterputs så undviker du att rester av kemikalierna förångas när ugnen används och hamnar i maten.
Diska ugnsgallret:
Det flesta ugnsgaller är gjorda i rostfritt stål. Du kan därför lugnt diska det i diskmaskinen om du har plats till det. Fastbrända matrester fås bort med lite bikarbonatblandning och en rejäl skrubbomgång med stålull eller en kraftig tvättsvamp.
Rensning av golvbrunn
Börja med att ta bort silen. Nu ser du insatsen. Titta hur den ser ut och hur den sitter. Vissa insatser går bara att sätta tillbaka på ett sätt. Dra sedan insatsen rakt upp. Rengör insatsen. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur golvbrunnen med duschen. När du sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret. För att det ska bli lättare att trycka ned insatsen kan du smörja in gummipackningen med lite tvål eller diskmedel. Du kan behöva trycka ganska hårt för att den ska hamna på plats. Titta så att insatsen kommit rakt och inte sitter snett. Packningen ska inte synas. Sätt tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med duschen för att kontrollera att det fungerar och för att fylla insatsen med vatten.
Skadedjur och anmälningsplikt
Eftersom vi reser mer, både utomlands och i Sverige, kan man lätt få med sig ohyra eller skadedjur hem. Exempel på skadedjur är kackerlackor, svartmyror, getingar, pälsängrar och vägglöss. Om du misstänker att du har skadedjur i din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta, det görs via felanmälan. För att sanera tar vi hjälp av Nomor.
Stopp avlopp i badrum/handfat
Det finns massor av propplösarmedel att köpa men det är starka kemikalier i de. Det vi föreslår är helt naturligt och ofarligt. Du gör det själv, dessutom går det på ett kick! Det enda du behöver är bikarbonat, lite salt, ättika och varmt vatten. Häll i bikarbonaten, som blandats med saltet, i avloppet. Häll på ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Det är dock bara ofarlig koldioxid! Låt det verka en stund. Häll på kokande vatten och det kommer bubbla ytterligare. Nu ska avloppet vara rensat. Annars gör om proceduren.
Stopp avlopp i kök
Diskmedel kan vara en räddare i nöden för de flesta typer av tilltäppta rör – och det är väldigt enkelt. Det enda du ska göra är att hälla 1 dl diskmedel i avloppet och vänta en halvtimme. Därefter kan du skölja bort det med en halv kastrull kokande vatten. Avsluta med att spola vatten från kranen och se om det rinner som det ska i avloppet. Man kan också rensa avlopp med en sugpropp. Innan du börjar ska du dock tänka på att tejpa igen översvämningshålet i diskhon och att trycka fast sugproppen över avloppshålet, så att det håller helt tätt. Annars kommer inte samma effekt att uppnås. Fyll sedan handfatet/diskhon till hälften med vatten. Ta ett ordentligt tag med båda händerna och pumpa upp och ned, tills proppen lossnar av sugkraften. Kom ihåg att det kan behöva upprepas några gånger. Fett och olja är ofta orsak till stopp i avlopp och därför viktigt att undvika.
Om hyresgäst orsakat stopp ovan golv, debiteras hyresgäst kostnaden vid hjälp av hyresvärd. Vid stopp under golv, står hyresvärden för kostnaden.
Stopp avlopp i toalett
Det är alltid bra att ha en vaskrensare i sitt hem. Den är billig att köpa och fungerar i stort sett på alla typer av avlopp. Så här gör du för att rensa toaletten med en vaskrensare. Ta vaskrensaren och sikta mot kröken på toaletten. Tryck fast sugproppen. Spola. Dra vaskrensaren upp- och ned. Proppen har släppt!
Om hyresgäst orsakat stopp ovan golv, debiteras hyresgäst kostnaden vid hjälp av hyresvärd. Vid stopp under golv, står hyresvärden för kostnaden.
Trapphus
Man får inte förvara saker i trapp- och källargångar då trapphuset är en utrymningsväg om det börjar brinna. Om något skulle fatta eld i trapphuset tar det inte många minuter innan trapphuset fyllts av rök. Det kan dessutom bli svårt för räddningstjänst eller ambulans att ta sig fram om det är saker i trapphuset.
Trivselregler
För att alla ska trivas i sina lägenheter måste man visa hänsyn till varandra. Tänk på att inte spela musik eller tv:n på hög volym, tala med för höga röster, undvik spring fram och tillbaka i trapphuset osv. Vid behov efter kontorstid ring störningsjouren/Pema Vakt, telefon: 060-151390.
Tvättstugan
Respektera bokade tvättider och avsluta ditt tvätt pass i tid. Var noga med att städa efter dig, torka av maskinerna, glöm ej tvättmedelsfacket och att rengöra luddfiltret i torktumlaren. Rengör torkskåpet. Sopa och torka även av golvet. Lämna tvättstuga och torkrum i det skick du själv önskar finna det.
Här kan du göra en felanmälan
Försök vara så detaljerad som möjligt i ärendebeskrivningen så kan vi hjälpa dig snabbare.Jour och störningsanmälan
När du behöver nå oss utanför kontorstid eller på helgerna